Welke soorten speciaal onderwijs (so) zijn er?
Nederland kent verschillende soorten speciaal onderwijs. Binnen het primair onderwijs is er het speciaal onderwijs (so) en in het voortgezet onderwijs is er het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Deze typen onderwijs zijn bestemd voor kinderen met een handicap, chronische ziekte of stoornis. Daarnaast zijn er in het primair onderwijs scholen voor speciaal basisonderwijs (sbo). Deze scholen zijn geschikt voor kinderen met een minder ernstige beperking die wel extra zorg en aandacht nodig hebben.
Speciaal onderwijs (so) en voortgezet speciaal onderwijs (vso)
Scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zijn bedoeld voor lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapte leerlingen en voor leerlingen met psychiatrische of ge-dragsproblemen. Voor deze groep kinderen zijn er 10 soorten scholen. Deze scholen zijn weer onderverdeeld in 4 clusters:
-cluster 1: scholen voor blinde of slechtziende kinderen (visueel gehandicapte kinderen), mogelijk in combinatie met een andere handicap;
-cluster 2: scholen voor dove kinderen, slechthorende kinderen, kinderen met ernstige spraak-moeilijkheden en kinderen met communicatieve problemen zoals bepaalde vormen van autisme, eventueel in combinatie met een andere handicap;
-cluster 3: scholen voor kinderen met lichamelijk en/of verstandelijke beperkingen, zeer moeilijk lerende kinderen en langdurig zieke kinderen met een lichamelijke handicap, kinderen met epi-lepsie en meervoudig gehandicapte kinderen die zeer moeilijk leren, in combinatie met een andere handicap;
-cluster 4: scholen voor kinderen met ernstige gedragsproblemen en/of psychiatrische problemen en voor kinderen verbonden aan pedologische instituten (PI). Pedologische instituten doen onderzoek naar kinderen met ingewikkelde leerproblemen, gedragsproblemen of emotionele problemen. De kinderen krijgen ook behandeling en begeleiding van het instituut.
Leerlingen in het speciaal onderwijs gaan meestal na hun twaalfde naar het voortgezet speciaal onderwijs. Hier kunnen ze blijven tot maximaal hun twintigste verjaardag. Dit type onderwijs is geregeld in de Wet op de expertisecentra (WEC).
Scholen voor speciaal basisonderwijs (sbo)
Scholen voor speciaal basisonderwijs zijn basisscholen bedoeld voor:
-moeilijk lerende kinderen;
-kinderen met opvoedingsmoeilijkheden;
-alle andere kinderen die speciale zorg en aandacht nodig hebben.
Sbo scholen en reguliere basisscholen hebben dezelfde kerndoelen. Kerndoelen zijn streefdoelen voor de kennis en vaardigheden van een leerling aan het eind van de basisschool. Een leerling op een sbo krijgt eventueel meer tijd om het kerndoel te bereiken. Scholen voor speciaal basis-onderwijs hebben een uitloopmogelijkheid voor leerlingen tot 14 jaar.
- Gemiddelde scores eindtoetsen van basisschoolleerlingen (bo) naar schoolgemeente in Zuid-Holland in schooljaar 2016-2017.
- Aantal achterstandsleerlingen in het basisonderwijs (4 jaar en ouder) naar gewicht in Zuid-Holland in schooljaar 2017-2018.
- Aantal leerlingen in het speciaal basisonderwijs (sbo) (4 jaar en ouder) naar woongemeente in Zuid-Holland in schooljaren 2012-2017.
- Aantal leerlingen in het basisonderwijs (bo) (4 jaar en ouder) naar woongemeente in Zuid-Holland in schooljaren 2012-2016.
- Aantal vestigingen van scholen basisonderwijs (bo) in Zuid-Holland in schooljaren 2010-2017.
- Aantal achterstandsleerlingen in het basisonderwijs (4 jaar en ouder) in Zuid-Holland in schooljaren 2013-2017.
2012 staat voor schooljaar 2012/2013 etc. De cijfers over 2017 zijn voorlopig.
Onder elke tabel, grafiek en kaart is de bron vermeld. Overname van gegevens is toegestaan, mits u naar deze bron en de Databank Zuid-Holland verwijst.
Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met Tympaan:
071-5249275
databankzh@tympaan.nl