Ouder worden brengt negatieve gevolgen met zich mee. De cursus wil deelnemers vroegtijdig helpen hun mogelijke toekomstige problemen onder ogen te zien en hen vaardigheden aan te leren waarmee zij voor deze problemen oplossingen kunnen bedenken en ze in stabiel gedrag kunnen omzetten. De cursus richt zich op mensen vanaf de middelbare leeftijd (50 jaar) tot 75 jaar die aan hun toekomst willen werken. Dat kunnen zij doen uit eigen interesse en nieuwsgierigheid óf omdat ze bezorgd zijn over de manier waarop zij zelf ouder worden. Tijdens de cursus wordt de ouderen geleerd hoe zij zich kunnen voorbereiden op positieve en negatieve aspecten van het ouder worden, hoe zij waarschuwingssignalen kunnen signaleren en hoe zij concrete doelen en een daarbij passend actieplan op kunnen stellen.
https://www.movisie.nl/esi/weg-naar-gouden-jaren
De kern van de Particuliere Vervoersdienst is het bemiddelen tussen aan de ene kant ouderen met een vervoersvraag en aan de andere kant buurtgenoten die deze ouderen op vrijwillige basis willen begeleiden en met hun eigen auto willen vervoeren. De vrijwillige medewerkers van de Particuliere Vervoersdienst werven zowel deze vrijwillige chauffeurs als de ouderen met een vervoersvraag. Vervolgens zoeken zij een passende match tussen de ouderen met een vervoersvraag en de beschikbare vrijwillige chauffeurs.
De stichting Welzijn Innovatiegroep Nederland (WIN) begeleidt een aan te wijzen projectcoordinator met behulp van een handleiding stapsgewijs bij het opzetten van de Particuliere Vervoersdienst.
http://www.stichtingwin.nl/formats.htm
https://www.movisie.nl/sites/default/files/alfresco_files/Methodebeschrijving%20Particuliere%20Vervoersdienst%20[MOV-1604115-0.3].pdf
Stadspanel Den Haag is een groep inwoners van Den Haag die met enige regelmaat gevraagd wordt om hun mening te geven over allerlei maatschappelijke onderwerpen die in de stad spelen. Het panel bestaat uit gemotiveerde, betrokken burgers die bereid zijn om mee te denken met het stadsbestuur en andere organisaties. Het centrale idee achter Stadspanel Den Haag is wederkerigheid: deelnemers kunnen hun mening geven, weten dat dit professioneel wordt verwerkt en krijgen een terugkoppeling van de resultaten. Maatschappelijk georiënteerde organisaties die gebruik maken van Stadspanel Den Haag krijgen een professioneel marktonderzoek, tegen lage kosten, waarvan de resultaten snel beschikbaar zijn. Het streefaantal van minimaal 2.500 inwoners is al lang verdubbeld en het panel is nu representatief voor de Haagse inwoners op de kenmerken sexe, leeftijd en stadsdeel. Stadspanel Den Haag is een samenwerking tussen de gemeente Den Haag en onderzoeksbureau Steda Research.
http://www.denhaag.nl/home/bewoners/actueel/stadspanel.htm?utm_source=alias&utm_medium=offline&utm_campaign=stadspanel
https://www.stadspaneldenhaag.nl/
Zin in vriendschap, ontwikkelaar Radboud Universiteit Nijmegen, is een cursus van twaalf wekelijkse lessen en een terugkombijeenkomst. In kleine stappen werkt de cursus naar het actief aangaan van nieuwe vriendschappen of het verdiepen van bestaande contacten. Met behulp van oefeningen en huiswerkopdrachten verkennen deelnemers het thema vriendschap, maken zij de balans op van hun eigen sociale netwerk, leren zij hun eigen grenzen bewaken en formuleren zij ten slotte doelen die zij op het gebied van vriendschap willen bereiken.
https://www.movisie.nl/esi/zin-vriendschap
https://www.movisie.nl/sites/default/files/alfresco_files/Methodebeschrijving%20Zin%20in%20vriendschap%20[MOV-53246-0.2].pdf
Het Blauwzaam Lint is een Green Deal tussen Stichting Blauwzaam, de Nationale Bomenbank en de Rijksoverheid. Met het Blauwzaam Lint willen wij iets bijzonders en opvallends creëren: een kleurrijke kralenketting door de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden die bijdraagt aan een aangename woon- en werkomgeving en een vitale regio. De kralen kunnen cultuurhistorisch waardevolle landschappen, duurzame initiatieven en andere karakteristieke elementen zijn, maar ook (tijdelijk) aangelegde natuur.
http://www.maexchange.nl/company/green-oases/
Buurt Bruist is een project waarin we via vergroening van de wijk werken aan de verbetering van (ervaren) gezondheid in de wijk. In het Nieuwe Westen woont een aanzienlijke groep mensen die zich niet gezond voelt. Ook kent het Nieuwe Westen een aantal plekken (straten, pleinen) die vooral gekenmerkt worden door stenen en beton. Onze aanname is dat juist op of rond deze stenige plekken veel mensen wonen die zich niet gezond voelen. De vergroening zal dan ook vooral op of rond deze plekken plaatshebben.
http://www.maexchange.nl/company/buurt-bruist/
Een bewonersinitiatief geholpen door stichting Zuidzijde om als zelfstandige organisatie te kunnen functioneren in de wijk. Ontmoeting, culturele productie en presentatie staan centraal. Ontmoeting door middel van een wijkmuseum waar dagelijks bewoners samenkomen en culturele productie en presentatie door een aangrenzende ruimte waar activiteiten georganiseerd worden door en voor bewoners in de wijk.
http://www.maexchange.nl/company/cultuurwerkplaats-carnisse/
De uitnodiging is simpel; waar word je gelukkig van en wil je dat delen als geluksbrenger? Of ben je nieuwsgierig waarvan anderen gelukkig worden en wil je dat komen ervaren als geluksplukker? Deze ongedwongen uitwisseling staat garant voor mooie ontdekkingen en inspirerende ontmoetingen. Op diverse locaties in de binnenstad van Leiden worden activiteiten, workshops, traktaties, aandacht, verrassingsacties op straat etc. vrij toegankelijk aangeboden door zowel particulieren als winkeliers.
http://www.maexchange.nl/company/geluksroute-1/
Gouda Bruist inspireert en enthousiasmeert, boort creativiteit in de stad aan, genereert frisse ideeën, legt verbindingen tussen actieve bewoners, mobiliseert nieuwe mensen om mee te doen en verbetert de leefbaarheid door een groeiend aantal initiatieven en initiatiefnemers. Het sociale platform telt meer dan 1.000 leden en meer dan 50 groepen.
http://www.maexchange.nl/company/gouda-bruist/
We willen saaie gemeente plantsoenen omtoveren in groene oases! En parkeerplaatsen die steeds meer het beeld gaan bepalen in woonwijken en er overdag verlaten bij liggen omtoveren in groene weiden. Om de natuur weer terug te brengen in de wijk en de leefbaarheid en het woongenot te vergroten. Maar ook de betrokkenheid onderling te vergroten om samen tot oplossingen te komen voor problemen waar men tegen op loopt.
http://www.maexchange.nl/company/green-oases/
De Stichting Vrienden van het Overbosch is op 29 december 2011 opgericht en heeft als doel om het historische Overbosch te behouden, onderhouden en verbeteren. De flora en fauna moeten versterkt worden, Het bestuur van de Stichting Vrienden van het Overbosch is in continu overleg met de gemeente Teylingen en andere (overheids)instellingen om te zorgen voor een florerende toekomst van het Overbosch. We zijn met tientallen vrijwilligers aan de slag om het bos te onderhouden.
http://www.maexchange.nl/company/behouden-onderhouden-en-verbeteren-van-het-historische-overbosch-te-voorhout-gemeente-teylingen/
De Makkie, een project in de Indische Buurt in Amsterdam, is een middel om buurtbewoners te belonen die zich inzetten voor de buurt en medebewoners. Makkies kunnen worden verdiend als een buurtbewoner of een organisatie in de Indische Buurt een klus doet. Dit kan bijvoorbeeld door het helpen van ouderen, het draaien van bardiensten in het buurthuis of gezamenlijk tuinieren. Eén Makkie staat voor één uur inzet. Bewoners kunnen Makkies onderling besteden door bijvoorbeeld een klusje voor elkaar te doen, of door elkaar zorg te verlenen. Met verdiende Makkies kan ook betaald worden bij lokale ondernemers en organisaties. Er is op de website van Makkie een marktplaats beschikbaar voor vraag naar en aanbod aan diensten.
http://www.makkie.cc
http://www.maexchange.nl
Vanuit een door Vestia Rotterdam Noord ontwikkelde duurzaamheidsvisie is het project Stadslandbouw gestart. Doel van het project is de wijk gezellig, schoner en socialer te maken. In dit project zorgen de bewoners zelf voor het aanvragen, ontwerpen en maken van een tuin in de groene binnenruimten tussen de flats. Vestia begeleidt en faciliteert de benodigde materialen zoals hekjes (tegen de ganzen en honden), plantmateriaal, klein gereedschap, goede compost e.d. Er zijn 40 moestuinen gerealiseerd. . Naast de tuinen zijn er ontmoetingsplekken voor de mensen in de wijk en daarbuiten. Het maakt de wijk mooi en gezellig, schoner en socialer. Een actieve groep kookt en vermarkt de producten uit de tuinen op o.a. de Rotterdamse Oogstmarkten.
http://stadslandbouwschiebroek.blogspot.nl/
http://www.maexchange.nl
Willemstuin is een buurttuin voor en door omwonenden tussen hoogbouw, kantoren en in een toeristische omgeving. De grond is van een ontwikkelaar die er t.z.t. wil gaan bouwen. Door samen te tuinieren leren we onze buurtgenoten kennen, ook degenen die even stoppen voor een praatje of een activiteit. We krijgen veel bekijks van toeristen en zijn daarmee (internationale) ambassadeurs van het stadstuinieren! We composteren tuin- en (nog beperkt) keukenafval. Een van de tuiniers is compostmeester en geeft ook workshops.
http://www.maexchange.nl/company/willemstuin/
- Aantal inwoners van Zuid-Holland naar leeftijd per 1-1-2017.
- Aantal inwoners van 55 jaar en ouder in Zuid-Holland in 2010-2017.
- Aantal inwoners van Zuid-Holland in 2010-2017.
- Aantal inwoners van 60-64 jaar in Zuid-Holland in 2010-2017.
- Aantal inwoners van 55-59 jaar in Zuid-Holland in 2010-2017.
- Aantal inwoners van 50-54 jaar in Zuid-Holland in 2010-2017.
- Aantal inwoners van 18-23 jaar in Zuid-Holland in 2010-2017.
- Aantal inwoners van 13-17 jaar in Zuid-Holland in 2007-2018.
- Aantal inwoners van 0-12 jaar in Zuid-Holland in 2007-2018.
- Grijze druk in Zuid-Holland in 2010-2017.
- Groene druk in Zuid-Holland in 2010-2017.
Onder elke tabel, grafiek en kaart is de bron vermeld. Overname van gegevens is toegestaan, mits u naar deze bron en de Databank Zuid-Holland verwijst.
Voor vragen of nadere informatie kunt u contact opnemen met Tympaan:
071-5249275
databankzh@tympaan.nl